dimarts, 8 d’abril del 2008

PREGUNTES SENSE RESPOSTA (de moment)

AIGUA PER A TOTS PERÒ NO PER TOT

Tota la societat ha d`estalviar aigua, però com amb tot, sempre fem l`esforç estalviador els mateixos. Qui més té, més consum suntuari fa. El diner ho pot tot.

Model de desenvolupament territorial insostenible: les ciutats compactes tenen un consum de poc més de 100 l. persona/dia. Les ciutats i pobles extensos (urbanitzacions, xalets, unifamiliars amb piscina i jardí) gasten prop de 400 l. persona dia. Sant Cugat, la ciutat model de CiU, té més de 4.400 piscines. A corbera, amb 31 urbanitzacions censades, hi ha una piscina per cada 11 habitants.
A Ciutat Badia una per tot el poble. I pública.

300 Hectòmetres cúbics d`aigua més o menys depurada es llencen cada any al mar. Podem fer-hi alguna cosa ?

Es imprescindible el correcte manteniment de les xarxes públiques de distribució. No es de rebut que ens assebentem pels diaris d`una fuga a Badalona de milions de litres d`aigua.

Perquè els regants posen el crit en el cel si se`ls hi capta l`aigua, però si la cobren ja els hi està bé ?

Perquè Agricultura promou milers de noves hectàrees de regadius ? Amb quina aigua pensen regar ?. No hi ha coordinació en el govern ?

Caldria no demonitzar la interconexió de xarxes. On hi ha aigua hi ha poca població, i on hi ha població no hi ha prou aigua. En un món global, cal repartir els recursos de forma equitativa.

Perquè no s`explica que en 23 anys no s`ha fet res i que ara cal canviar el model i això duu temps ?

Quan érem a l`oposició rebutjàvem les dessaladores per energèticament insostenibles. Ara les plantegem com la solució de futur. Una mica d`autocrítica no vindria malament.

Quan pensen tancar un camp de golf ?. Només en demanem un !!!
Darrerament se n`han obert de nous a Port Aventura i se n`estan fent a Arbúcies i la Vall Fosca. I jo he de rentar-me les mans amb un rajolí d`aigua ?

Vall Fosca: S`hi construeixen centenars de xalets, blocs d`apartaments, hotels i un camp de golf. Preparen la conexió amb el domini esquiable Boí-Taüll Resort. Milers de metres cúbics d`aigua mineral natural captada dels llacs de la capçalera dels rius, que mai arribarà al sistema Sau-Susqueda, i per tant a l`àrea de Barcelona.

Aragó: Molta Expo de l`aigua però el Govern regional, amb el vist i plau de Madrid, promou el macro complex dels Monegros amb desenes de casinos, hotels, apartaments, parcs temàtics, etc. Una nova Seseña ?

Camps de golf, Resorts, Balnearis, Sps, Hotels, Apartaments, et... per quan l`obligació de reutilització de les aigües grises ?

Al Centre "Esplai" de El Prat, amb centenars d`usuaris diaris, es reciclen les aigües grises i el consum final no arriba a 60 l. persona/dia.

Perquè Agbar cobra un consum mínim de 18 m3 ?. Moltes cases són habitades per una sola persona, sovint jubilada, que consumeix 10 ò 12 m3. mensuals, però se`ls hi cobren els 18 del mínim. Així s`incentiva l`estalvi ?

Aprofitem els Bancs d`Aigua dels regants. A Andalusia funciona molt bé. Sevilla estava seca, però els terratinents tenien concessions antigues d`aigua. Pagant Sant pere canta, i tothom content.

A Catalunya hi ha granges d`engreix que sumen 6 milions de porcs, que generen un gran consum d`aigua i produeixen greu contaminació per nitrats del freàtic. Convindria replantejar-se el model.

A nombroses comarques es reguen camps d`hortalisses amb aigua potable, i a la zona del montseny, amb aigua mineral. Canviem les prioritats.

I parlant del Montseny: podrien replantejar-se els contractes de les companyies que extreuen milions de litres d`aigua per vendre-la a 1 euro el litre ?

L`aigua no és de ningú. Es de tots. Cal repartirla de forma equitativa, justa, lògica i valenta.

Transvassament ?, Captació temporal ?. Volem aigua i que l`acció del Govern sigui neta i transparent i no pas tèrbola. Primer la gent, després els interessos particulars.